Συμμετοχή του επίσημου Συλλόγου -Hellas Transalp Club- στις εκδηλώσεις ΒΑΝΤΣΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2014

Όπως ανακοινώθηκε μέσω του φόρουμ από τον επίσημο Σύλλογο -Hellas Transalp Club- τα μέλη του, θα συμμετέχουν στις φετινές εκδηλώσεις της αποκριάς του Χωριού μας.
¨ΒΑΝΤΣΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2014¨



Αναλυτικότερα, στο φόρουμ έχουν γραφτεί τα εξής..







Στο Δήμο Ελίμειας και στο δημοτικό διαμέρισμα  Άνω Κώμης, εδώ και 10  χρόνια έχουν καθιερωθεί και έχουν  γίνει πλέον θεσμός οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις. 
Ο πολιτιστικός σύλλογος σε συνεργασία με τη Δημοτική επιχείρηση πολιτισμού και τους συλλόγους όλων των δημοτικών διαμερισμάτων, προσπαθεί κάθε χρόνο να διοργανώνει ολοένα και καλύτερες εκδηλώσεις ώστε κάποια στιγμή να γίνει επίκεντρο όλου του νομού.
Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για το έθιμο των μεταμφιεσμένων (Ρογκατζιάρια) είναι το 1747.
Σήμερα, τις ημέρες του καρναβαλιού, η Άνω Κώμη και όλος ο κόσμος αποδεσμεύεται από τα καθημερινά προσχήματα και επαναφέρει το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα.
Οι φανοί και οι μασκαράδες που περιφέρονται σε όλο το χωριό, οι δημοτικοί οργανοπαίκτες, το κρασί, τα κιχιά και τα κεράσματα σε όλους καθώς και η καθολική συμμετοχή στα δρώμενα είναι χαρακτηριστικά των ημερών της αποκριάς.
Οι εκδηλώσεις στην Άνω Κώμη ξεκινούν τη μικρή αποκριά . 

Στην πλατεία του χωριού ανάβει ο μικρός φανός και στη συνέχεια τα σκήπτρα παραλαμβάνουν οι γειτονιές. 
Το απόγευμα της Μεγάλης αποκριάς γίνεται παρέλαση αρμάτων, μεταμφιεσμένων ομάδων που εκπροσωπούν την κάθε γειτονιά του χωριού καθώς και τους συλλόγους των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου. 

Με το τέλος της παρέλασης ακολουθεί βράβευση του τριών πιο εντυπωσιακών συμμετοχών. Στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία ανάβει ο μεγάλος φανός γύρω από τον οποίο χορεύουν μικροί και μεγάλοι. Το κρασί, τα κιχιά, οι κεφτέδες, τα γιαπράκια, οι πίτες και το ρυζόγαλο είναι μερικά από τα ντόπια εδέσματα που προσφέρονται στους επισκέπτες.


«…οι αποκριές έρχονται, οι φανοί αρχίζουν να στήνονται σε κάθε γειτονιά, τα παραδοσιακά χάλκινα ήδη ακούγονται…όλη η δυτική Μακεδονία ανοίγει την αγκαλιά για τον κόσμο που θα την τιμήσει, η φιλοξενία αστείρευτη, όπως και τα γέλια και ο χαβαλές…..έτσι και σε εμάς, δείχνοντας τι σημαίνει φιλοξενία και αγνή καρδιά, μας προσφέρουν απλόχερα στην Άνω Κώμη Κοζάνης το κλειστό γήπεδο μπάσκετ των 400 μ2 για την διαμονή μας…το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα υπόστρωμα και υπνόσακο, διάθεση να περάσουμε καλά και τίποτα άλλο…» 

Για φέτος, το μέλος του Συλλόγου μας, Σάκης Δουλγεράκης (Σασάκος), μας επιφύλαξε μια μεγάλη έκπληξη, ρίχνοντας κυριολεκτικά στο τραπέζι της πίτας μια ιδέα για την υλοποίηση της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ! Δηλαδή μιας εκδρομής τόσο πλούσιας σε δραστηριότητες, αλλά και τόσο φτηνής που αποτελεί ΠΡΟΚΛΗΣΗ.  

Συγκεκριμένα, στόχος της εκδρομής μας είναι η άφιξή μας με τις μηχανές μας στην Άνω Κώμη Κοζάνης. 
το Σάββατο 1 Μαρτίου 2014 προκειμένου να γνωρίσουμε τη φιλοξενία του τόπου εκεί και το αποκριάτικο έθιμο των Φανών στο εορταστικό πλαίσιο του Βαντσιώτικου Καρναβαλιού

Την Κυριακή, 2 Μαρτίου, θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε σε άκρως ενδιαφέροντα μέρη γύρω και εντός της πόλης της Κοζάνης, όπου θα δούμε και τα άρματα της αποκριάς που παρελαύνουν, ενώ όλη η εκδήλωση θα εστιάσει στην δική μας μηχανοκίνητη συμμετοχή στην παρέλαση αρμάτων στην Άνω Κώμη στις 6 το απόγευμα, όπου θα καταλήξουμε στην κεντρική πλατεία του χωριού και θα ανάψει ο κεντρικός φανός προς τιμή μας. 

Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω, ο Σάκης εξασφάλισε όλη τη υποδομή, αφού τόσο οι τοπικοί σύλλογοι, όσο και η τοπική κοινωνία, αγκάλιασαν την ιδέα αυτή και την είδαν σαν "προσωπική υπόθεση", να πάμε και να περάσουμε καλά, συμμετέχοντας πραγματικά στο έθιμο και όχι απλά σαν διερχόμενοι επισκέπτες. 

Για τον σκοπό αυτό, παραχωρήθηκε τόσο η διαμονή μας στο σύγχρονο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Άνω Κώμης, όπου θα τακτοποιηθεί και θα θερμανθεί ειδικά για την φιλοξενία μας, αλλά και η διατροφή μας με φαγοπότι Σάββατο βράδυ και πρωϊνό και φαγοπότι τη Κυριακή, ενώ έχουν ενημερωθεί οι τοπικές αρχές, η τηλεόραση και θα υποστηριχθεί η κίνηση μας ακόμα και με αρωγή από τροχαία και με 24ωρη μηχανολογική υποστήριξη από συνεργείο της Κώμης !   

Αναλυτικότερα, αφού δηλώσουμε συμμετοχή και βγούνε τα γκρούπ και από πού θα ξεκινήσει ο καθένας, θα κανονιστεί η άφιξη και υποδοχή των συμμετεχόντων στην Άνω Κώμη για το Σάββατο, με ελεύθερο κατά βάση πρόγραμμα μέχρι τις 5 το απόγευμα, όπου ακολούθως θα παρατεθεί γεύμα στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμή των συμμετεχόντων και γνωριμία με τον ευρύτερο κόσμο και τοπικές αρχές και συλλόγους, ενώ δύο ώρες μετά θα έχουμε ραντεβού στο πρώτο Φανό, όπου θα γίνουμε μάρτυρες του εθίμου να μας τραγουδάνε οι Τρανοί (παππούδες) τα παραδοσιακά της ημέρας με παράλληλη κατανάλωση μεζέδων και μακεδονικού κρασιού. 

Ξημερώνοντας μπρε μπρε μπρε Κυριακή στην Άνω Κώμη, θα απολαύσουμε το πρωινό μας και στις 10.00 π.μ. αναχώρηση συντεταγμένη για ξενάγηση στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους της Αιανής από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ακολούθως θα οδεύσουμε προς Νεράιδα και Κοζάνη για καφέ και άλλα αξιοθέατα. 
Αργά το μεσημέρι και αφού δούμε και τα άρματα της αποκριάς στην πόλη της Κοζάνης, θα συγκεντρωθούμε στο κλειστό κατάλυμα μας και θα ετοιμαστούμε για τη δική μας παρέλαση – διέλευση, όπου και θα περάσουμε στις 7 το απόγευμα, σταθμεύοντας στο κεντρικότερο σημείο και ανάβοντας τιμητικά ο κεντρικός φανός στον χώρο που θα σταματήσουμε περί τις 7.30, γενόμενοι ένα μικρό μέρος της μεγάλης αυτής λαϊκής παράδοσης του τόπου. 

Μετά, θα ακολουθήσει διασκέδαση φυσικά και για όσους μείνουν και τη Κυριακή το βράδυ, τη Δευτέρα θα έχει πάλι πρωϊνό και ανάβαση στον Άγιο Χαράλαμπο για τη κλασική φασολάδα και ανασκόπηση του διημέρου. Ακολούθως, θα χαιρετίσουμε και θα αναχωρήσουμε για τις εστίες μας. 

Προϋποθέσεις συμμετοχής : (α) ατελείωτο κέφι, και, (β) υπνόσακος και υπόστρωμα για τις διανυκτερεύσεις μας.  

Όλοι έχουμε δει θετικά την πρόσκληση αυτή, αφού δίνει τη δυνατότητα για μια εκδρομή φουλ σε κέφι και ενδιαφέροντα και ταυτόχρονα τόσο οικονομική για αυτούς που θα αποφασίσουν να γνωρίσουν το έθιμο και τον τόπο, καθώς τα βασικά έξοδα διαμονής και διατροφής έχουν σχεδόν μηδενιστεί με την ευγενική και γενναιόδωρη παραχώρηση της φιλοξενίας μας. 

Θεωρούμε, ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην τιμήσουμε και εμείς από τη πλευρά μας την πρόσκληση αυτή, γνωρίζοντας ένα ιδιαίτερο έθιμο και γεμίζοντας εικόνες και εμπειρίες με τη μοτοσικλέτα μας, γνωρίζοντας κάτι πραγματικά διαφορετικό και ερχόμενοι σε επαφή με τη παράδοση. 

Δηλώστε άμεσα τη συμμετοχή σας, για να γίνει πράξη αυτή η πρόταση και να κάνουμε κάτι που θα το θυμόμαστε.     


Εμείς του anokomi.com σας ευχόμαστε να περάσετε τέλεια!!
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας 




Αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Αποστολή