Παραδοσιακά Παίγνια Βάντσας (Άνω Κώμης)

Σελίδες: 182
Έτος έκδοσης: 2016

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ζούμε σε μια εποχή που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τεχνοκρατική, αφού τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα έχουν κυριαρχήσει σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ιδιαίτερα, η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κυρίως από τους νέους, ως μέσο διασκέδασης και εκτόνωσης, έχει αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Το πέρασμα από την ομαδική κοινωνική ζωή στον ατομικό – εγωκεντρικό τρόπο ζωής γίνεται ολοένα πιο αισθητό και ανησυχητικό φαινόμενο.

Το μετά χείρας βιβλίο, βασίστηκε σε πρόγραμμα των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε Κοζάνης), που πραγματοποιήθηκε στην Άνω Κώμη Κοζάνης, με συμμετοχή γυναικών (ηλικίες 30-60 χρονών). Στόχος ήταν να καταγραφούν τα παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια της Άνω Κώμης, έτσι όπως ταξίδεψαν από γενιά σε γενιά. Με τρόπο περιγραφικό καταγράφονται εβδομήντα δύο παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια και εικοσιένα αντικείμενα – παιχνίδια, ενώ στην αρχή γίνεται αναφορά στα παιχνίδια της αρχαιότητας που ακόμα και σήμερα παραμένουν ζωντανά.

Το παραδοσιακό παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης τόσο για τα παιδιά όσο και για τον παιδαγωγό. Η συμβολή τους και η αξιοποίηση τους επομένως στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα κρίνεται απαραίτητη.

Ευελπιστούμε το βιβλίο αυτό, αρχικά να ενισχύσει τη λαογραφική παράδοση της τοπικής ιστορίας και στη συνέχεια να παραδειγματίσει και να διαφωτίσει τους νέους γονείς αλλά και τους εν δράση εκπαιδευτικούς. Αντιλαμβανόμενοι την αξία του παραδοσιακού παιχνιδιού στην προσωπικότητα των παιδιών να γίνει το βήμα για την περεταίρω μελέτη και αξιοποίηση του λαϊκού παραδοσιακού πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής.

Σχόλια

Αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Αποστολή